Klicka på bilden för att se ett bildspel med mängder av bilder från reportaget.

Uppdrag: Granskning

Uppdaterad 2 maj 2012 17:49. Publicerad 2 maj 2012 16:32
I en vält sitter Jonas Grahn med en platta under sig i förarstolen.
Plattan finns där för att mäta hur starka vibrationer hans kropp utsätts för.
Arbetsmiljöingenjören och Svevias tf arbetsmiljöchef Kris- tina Lundqvist är den som sköter mätningen och senare ska analysera resultatet.

Trafikverket bygger en ny sträckning på Väg 27 mellan Gislaved och Anderstorp som ska vara klar 2013. Det första spadtaget togs i september, och arbetet är i full gång.
Och det är även Jonas Grahn i sin vält.

För Kristina Lundqvist, en av Svevias fyra arbetsmiljöingenjörer, börjar den här dagen på jobbet i Slottet i Göteborg (visserligen byggt så sent som på 80-talet men med två fina torn kallas kontoret ändå för Slottet).

Snart hoppar hon in i bilen för att hämta mätinstrumenten på arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska sjukhuset.
– Det handlar om så dyra apparater att de flesta av oss som håller på med det här hyr utrustningen på Sahlgrenskas instrumentpool istället för att köpa egen. Det fungerar bra, säger hon.

Hon packar in sin låda med instrumenten och åker de 13 milen till Gislaved för att träffa Jonas Grahn. Fem-tio minuter i stöten ska han sitta på sin platta. Under dagen blir det cirka 15 olika pass.
Mätningen sker via ett handdatainstrument.
– Det blir mycket upp och ner i lådan. Handinstrumentet är så känsligt för störningar av mobiltelefoner och elektronik att det måste ligga i lådan under mätningarna. Och idag tog batterierna slut. Det blir aldrig riktigt som man tänkt sig men det löser sig ändå, säger hon.

Efter några timmar i Gislaved återvänder hon till Göteborg och till Sahlgrenska där mätinstrumenten lämnas in.
– Vi får tillbaka diagram direkt i handen så att analysarbetet kan påbörjas, det är väldigt smidigt, säger hon.

Tillbaka till Slottet för rapportskrivning.
– Det ser ut som vibrationerna för Jonas håller sig inom de värden som är satta, även om jag inte är riktigt färdig än. Kanske något för mycket i den stenigaste delen, säger hon.

Om det finns några avvikelser så kommer Kristina att ha med det i rapporten och om det blir aktuellt så kommer hon också att föreslå lösningar.
– Det kan vara av den typen att man inte får sitta för länge vid ratten under vissa förhållanden och så vidare, säger Kristina Lundqvist.

Ett av de största arbetsmiljöproblemen i anläggningsbranschen är trafikmiljön.
– Frågan är svår eftersom vi egentligen inte äger problemet fullt ut. Det handlar mycket om att förmå privatbilister och yrkesförare att ta ansvar när de passerar våra arbetsplatser, säger hon.

Att bilisterna sänker hastigheten vid vägarbeten ger inte bara säkrare arbetsplatser ur olycksfallssynpunkt. Det leder också till bättre psykosocial arbetsmiljö.
Större möjligheter att leda om trafiken ger också säkrare vägarbetsplatser.

HÅKAN SÖDERBERG
redaktionen@pavag.nu

Tipsa en vän om artikeln
Kommentarstjänsten drivs av Disqus

Mest läst

SyntaxError: Unexpected end of file
// API callbackjson({ "kind": "analytics#gaData", "id": "https://www.googleapis.com/analytics/v3/data/ga?ids=ga:50689109&dimensions=ga:pagePath,ga:pageTitle&metrics=ga:pageviews&sort=-ga:pageviews&filters=ga:pagePath%3D%3D@artiklar&start-date=2012-08-08&end-date=2012-08-15&max-results=20", "query": { "start-date": "2012-08-08", "end-date": "2012-08-15", "ids": "ga:50689109", "dimensions": "ga:pagePath,ga:pageTitle", "metrics": [ "ga:pageviews" ], "sort": [ "-ga:pageviews" ], "filters": "ga:pagePath==@artiklar", "start-index": 1, "max-results": 20 }, "itemsPerPage": 20, "totalResults": 0, "selfLink": "https://www.googleapis.com/analytics/v3/data/ga?ids=ga:50689109&dimensions=ga:pagePath,ga:pageTitle&metrics=ga:pageviews&sort=-ga:pageviews&filters=ga:pagePath%3D%3D@artiklar&start-date=2012-08-08&end-date=2012-08-15&max-results=20", "profileInfo": { "profileId": "50689109", "accountId": "25825814", "webPropertyId": "UA-25825814-1", "internalWebPropertyId": "50116420", "profileName": "www.pavag.nu", "tableId": "ga:50689109" }, "containsSampledData": false, "columnHeaders": [ { "name": "ga:pagePath", "columnType": "DIMENSION", "dataType": "STRING" }, { "name": "ga:pageTitle", "columnType": "DIMENSION", "dataType": "STRING" }, { "name": "ga:pageviews", "columnType": "METRIC", "dataType": "INTEGER" } ], "totalsForAllResults": { "ga:pageviews": "0" }});

Karriär

Ny på jobbet
Platsannonser
Källa: www.ams.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kalendarium

Vill du få På Vägs kalendarium i din kalender? Klicka här
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så är du säker på att alltid få det senaste om vägar och infrastruktur.
Namn
E-postadress
Annons
Annons
Postadress: På Väg, OTW,
Box 3265, 103 65 Stockholm
Tel: 08-50 55 62 00. E-post: redaktion@pavag.nu
Om webbplatsens cookiesöppnas i nytt fönster
På Väg produceras av OTW på uppdrag av Svevia.
Ansvarig utgivare: Charlotte Sandström