FOTO: David Guttenfield/AP

Japans väg tillbaka efter katastrofen

Uppdaterad 12 juni 2013 21:58. Publicerad 22 februari 2012 17:43
15 844 människor omkom, enligt den japanska polisens officiella sammanställning.
3 450 saknas fortfarande
– Ingen kommer att kunna bo här längre. Det är för farligt. Vi röjer och fraktar bort skräpet så att det kan bli en park, säger Hiro Yamaguchi.
Det är rökpaus för honom och de andra i arbetslaget. Han sitter på resterna av en husgrund och blickar ut över hamnområdet i Ishinomaki – med närmare
6 000 döda och saknade är det ingen överdrift att säga att staden hörde till de värst drabbade områdena vid katastrofen den 11 mars 2011

Längs hela kuststräckan i nordöstra Japan pågår uppröjningsarbetet för fullt. På sina håll spolades hela byar bort när den gigantiska flodvågen vällde in. Som högst var den över 38 meter. Vågen föregicks av en jordbävning som mätte 9,0 på Richterskalan – ett av de kraftigaste skalv som uppmätts.

Ska göra Japan större

Under sommaren och hösten har uppröjningsarbetet pågått med en frenesi och ihärdighet som bara japaner är mäktiga. På de flesta håll är det nu hyfsat snyggt och prydligt. Bråten har samlats ihop till gigantiska högar, 30–40 meter höga, som är strategiskt placerade längs genomfartslederna. Allt för att underlätta för de lastbilar som ska transportera massorna till platser runt om i Japan. Tanken är att använda materialet för att göra Japan större, alltså fylla ut kustlinjen och skapa konstgjorda öar.

Totalt beräknas massorna uppgå till uppemot 22 miljoner ton, det vill säga omkring en miljon lastbilslaster. Skulle man ställa dem på en rad skulle kön räcka halvvägs runt jorden.
– Vi har extremt mycket att göra och har i stort sett jobbat dygnet runt sedan den 11 mars, säger Hideyuki Saito, VD för skrotfirman Sangyo Shinko, när vi träffas vid det enorma skrot­ upplaget nära flygplatsen i staden Sendai, 30 mil norr om Tokyo.

"En stor förbättring"

Hit kommer dagligen många ton järnskrot på lastbil. Bilarna måste köra igenom en särskild scanner som mäter radioaktivitet innan de tillåts lämpa av sin last.
– I början var vi tvungna att klättra upp på flaket och kliva runt med geigermätare, så detta är en stor förbättring, säger Hideyuki Saito.

Anledningen till försiktigheten är förstås de havererade kärnreaktorerna i Fukushima inte långt härifrån. Stora mängder radioaktivt cesium och jod har läckt ut, och fortsätter att läcka, från kärnkraftverket. Nu ligger cesiumet kvar som en osynlig film över hela nordöstra Japan.

Evakueringszonen på 20 kilo­ meter runt verket är fortfarande i kraft och det kan ta decennier innan folk kan flytta tillbaka.
– Det är en mycket allvarlig situation för oss som bor här. Många har förlorat sina hem, eller får inte återvända på grund av strålningen. Vi försöker hjälpa till så mycket vi kan, men det finns en gräns för vad vi kan göra, säger Katsunobu Sakurai, borgmästare i staden Minami–Soma som delvis ligger innanför evakueringszonen.

Skapar tro på framtiden

Från regeringshåll råder det ingen tvekan om att regionen ska byggas upp igen. De beräknade kostnaderna ligger på motsvarande minst 2 000 miljarder svenska kronor och ska, förutom nya statsobligationer, täckas genom en höjning av momsen eller genom ett särskild ”katastrofskattetillägg”.

Enligt premiärminister Yoshihiko Noda, som besökt området flera gånger under hösten, är dock själva kostnaderna av underordnad betydelse.
– Det handlar inte bara om Fukushima, utan om hela nationen. Vi måste se till att skapa förtröstan och en tro på framtiden.

Tipsa en vän om artikeln
Kommentarstjänsten drivs av Disqus

Fakta:

Jordbävningen

9,0 var magnituden på skalvet. Epicentrum låg
på 25 meters djup
utanför

kusten i
regionen
Tohoku i Japan,
373 kilometer från Tokyo. Ett stort antal efterskalv följde.
· 130 927 människor förlorade sina hem.
· Minst 332 395 byggnader förstördes av flodvågen.
· 56 broar rasade samman.

· 26 järnvägslinjer och 2 126 vägar förstördes.
· 85 000 människor evakuerades från zonen runt kärnkraftverket. Människor har fortfarande inte kunnat flytta tillbaka.

9 pågående projekt


Hjälpturism:
Flera resebyråer organiserar resor för folk som vill hjälpa till att få regionen på fötter igen. Populärt just nu är att assistera vid de många ostronodlingarna längs kusten.
Läsplattor:
En större mobilteleoperatör har donerat tusentals läsplattor till evakueringscenter och nödbostäder för att de boende ska ha tillgång till Internet.
Pandor från Kina:
Borgmästaren i staden Sendai har uppvaktat Kinas ambassad och bett att få hyra några pandor till stadens zoo. Tanken är att ge jordbävningsdrabbade barn något annat att tänka på.
Bakterier avsaltar åkermark:
Genom att använda cyanobakterier som återfinns i blågröna alger i bottensediment i havet har jordbrukare i Sendai lyckats odla på åkrar som dränktes av havsvatten.
Skattelättnader för gåvor:
Regeringen har lagt fram ett för- slag om att gåvor till uppbyggnadsarbetet ska bli avdragsgilla.
Gröna städer:
Sex japanska städer ska
utses till så kallade gröna städer som ska bli ledande på hållbar miljö. Bland annat ska man få statsbidrag till solceller för alla nybyggda hus.
Nya energislag:
Sedan i höstas är det möjligt få statligt stöd för att utveckla alternativ till kärnkraft. En idé som fått mycket uppmärksamhet är att använda alger för att framställa biogas.
En extra miljard till medicinsk forskning:
Regeringen skjuter till extra pengar för servicehus och avancerad cancerbehandling i Fukushima. Förhoppningen är att detta ska stimulera nya företag att etablera sig.
Stöd till arbete:
Uppemot 1 000 nya arbetstillfällen skapas i ett delvis statsfinansierat projekt som innebär att enklare call-centerverksamhet kan skötas hemifrån.

Mest läst

SyntaxError: Unexpected end of file
// API callbackjson({ "kind": "analytics#gaData", "id": "https://www.googleapis.com/analytics/v3/data/ga?ids=ga:50689109&dimensions=ga:pagePath,ga:pageTitle&metrics=ga:pageviews&sort=-ga:pageviews&filters=ga:pagePath%3D%3D@artiklar&start-date=2012-08-08&end-date=2012-08-15&max-results=20", "query": { "start-date": "2012-08-08", "end-date": "2012-08-15", "ids": "ga:50689109", "dimensions": "ga:pagePath,ga:pageTitle", "metrics": [ "ga:pageviews" ], "sort": [ "-ga:pageviews" ], "filters": "ga:pagePath==@artiklar", "start-index": 1, "max-results": 20 }, "itemsPerPage": 20, "totalResults": 0, "selfLink": "https://www.googleapis.com/analytics/v3/data/ga?ids=ga:50689109&dimensions=ga:pagePath,ga:pageTitle&metrics=ga:pageviews&sort=-ga:pageviews&filters=ga:pagePath%3D%3D@artiklar&start-date=2012-08-08&end-date=2012-08-15&max-results=20", "profileInfo": { "profileId": "50689109", "accountId": "25825814", "webPropertyId": "UA-25825814-1", "internalWebPropertyId": "50116420", "profileName": "www.pavag.nu", "tableId": "ga:50689109" }, "containsSampledData": false, "columnHeaders": [ { "name": "ga:pagePath", "columnType": "DIMENSION", "dataType": "STRING" }, { "name": "ga:pageTitle", "columnType": "DIMENSION", "dataType": "STRING" }, { "name": "ga:pageviews", "columnType": "METRIC", "dataType": "INTEGER" } ], "totalsForAllResults": { "ga:pageviews": "0" }});

Karriär

Ny på jobbet
Platsannonser
Källa: www.ams.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kalendarium

Vill du få På Vägs kalendarium i din kalender? Klicka här
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så är du säker på att alltid få det senaste om vägar och infrastruktur.
Namn
E-postadress
Annons
Annons
Postadress: På Väg, OTW,
Box 3265, 103 65 Stockholm
Tel: 08-50 55 62 00. E-post: redaktion@pavag.nu
Om webbplatsens cookiesöppnas i nytt fönster
På Väg produceras av OTW på uppdrag av Svevia.
Ansvarig utgivare: Charlotte Sandström