"Innovationsklimatet är gott"

Uppdaterad 22 november 2011 10:21. Publicerad 7 oktober 2010 16:25
Det finns på många håll ett brinnande intresse för att starta företag. Men det räcker inte.
För att Sverige ska ta nästa kliv måste de små företagen få hjälp att ta sig ut i världen, säger Eva Malmström Jonsson.
Hon är professor i ytbehandlingsteknik och prorektor vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.

Eva Malmström Jonsson.

Under senare år har innovation och entreprenörskap blivit en allt viktigare del av undervisningen vid skolan.
– Alla tycks numera prata om behovet av nya företag i Sverige. Självklart behövs det nya företag, men det räcker inte. För att vi ska utvecklas måste många av de mindre företagen göra samma resa ut i världen som de stora företagen en gång gjorde. Sverige är en för begränsad marknad.
– Dessutom ska vi inte glömma att det redan finns en massa företag i Sverige. Kan vi utveckla dem är mycket vunnit. Vi behöver till exempel hitta metoder som hjälper företagen att enklare plocka upp forskningsresultat från universitet och högskolor.

Hur ska de små företagen enklare komma ut i världen?
– Vi behöver bli bättre på att skapa nätverk, att se till att det blir möten mellan svenska innovatörer och entreprenörer och företag i andra länder. Jag tror att staten kan hjälpa till med nätverksskapande strukturer och aktiviteter, men helt avgörande är personliga möten. Det gäller att skapa förtroenden som gör att man vill ta nästa steg i en affär eller affärsutveckling.

Är vi i Sverige dåliga på att nyttja nysvenskarnas kontaktnät i olika delar av världen?
– Ja, och det tror jag beror på att vi är ett gammalt land med mycket traditioner. Vi behöver på ett helt annat sätt än tidigare värdera de som flyttat hit och de kontaktnät som de har.

"Sverige långt framme"
Trots bristerna har Sverige, enligt Eva Malmström Jonsson, rykte om sig att ha bra system för att stimulera och ta tillvara innovationer.
– KTH till exempel, uppvaktas ofta av kinesiska universitet som vill att vi ska vara med och hjälpa dem att föra in innovationstänkande i kinesiska universitet. De anser att Sverige ligger långt framme. Vi har innovativa studenter och invånare, och har lyckats bygga system som stimulerar innovationer, till exempel Vinnovas olika program.

Beklagar avgiften
Från och med hösten 2011 måste utländska studenter från länder utanför EU betala för att studera vid svenska universitet, något Eva Malmström Jonsson beklagar.
– Idag studerar det mellan 2000 och 3000 utländska studenter på KTH. Det är ofta oerhört duktiga studenter som har sökt sig hit för att de kanske inte har råd att studera i sina hemländer. Det nya systemet gör att vi i stor utsträckning kommer att tvingas tacka nej till dessa begåvningar, trots att vi vill locka hit de allra bästa. Det begränsar också urvalet till forskarutbildningarna.
– På sikt hämmar allt detta den svenska tillväxten och är ett hot mot vår konkurrensförmåga. Inte minst just nu, när världen i allt snabbare takt globaliseras, är det viktigt att vara en global spelare.

Hur kan färre utländska studenter begränsa den svenska tillväxten?
– De kontakter som etableras mellan forskare, lärare och studenter vid ett universitet är grunden för nästa generations nätverk och ekonomiskt något oerhört viktigt. Många av dem som kommer hit och studerar åker efter studierna hem, och talar bra om Sverige. Några blir kanske våra affärspartners. Hugger vi av en del av dessa kontaktytor, begränsas våra tentakler ute i världen och vi kringskär våra möjligheter att vara med i framtiden.
– Bara i Kina bor det en miljard människor. Det är om inte annat en jättelik marknad. De kinesiska studenter som vi har här, som pluggar här och sedan åker hem, utgör en viktig kontaktväg till Kina. Det vore mycket tråkigt om den vägen skulle gå förlorad.

Om det nya systemet inte fungerar är det väl bara att släppa in de utländska studenterna igen?
– Nja, i dag går utvecklingen oerhört fort, inte minst i Asien. Det gör att vi inte kan hoppa av tåget under några år och sedan räkna med att komma på det igen. Då kan det vara för sent. Då spelar vi kanske inte på samma arena.

Varför gör man då så här?
– Av ekonomiska skäl. Det pratas om att de utländska studenternas utbildning kostar den svenska staten cirka 500 miljoner kronor per år. Men det tycker jag är lite pengar i sammanhanget och dessutom väl investerade sådana. Visserligen är det tänkt att ett nytt stipendiesystem ska göra det möjligt för en del utländska studenter att studera i Sverige, men det kommer inte räcka på långa vägar. Tyvärr.

Prisar Kalifornien
Eva Malmström Jonsson säger att Kalifornien i USA är ett exempel på ett område i världen där man är duktig på att stimulera innovationer och entreprenörskap.
– I Kalifornien har man också ett mycket stort infl öde av begåvningar, universiteten är världsledande precis som företagsklimatet. Det är mycket öppna dörrar och ett klimat som inbjuder
till spännande kontakter mellan människor.
– Jag bodde i Kalifornien under ett år i slutet av 1990-talet, vilket var oerhört spännande och utvecklande. Inte minst var det speciellt att stå i matvaruaffären och veta att den som stod bakom precis kanske hade tjänat en miljon på att sälja en smart it-lösning eller något liknande. Dessutom är det trevligt väder där. Det är inte svårt att förstå varför det bor 50 000 svenskar i Kalifornien.

Vad kan Sverige lära av Kalifornien?
– Att det är viktigt med närhet, att det finns forum där människor enkelt kan träffas och utbyta idéer och tankar. Jag tycker att miljön som byggs upp i Kista i norra Stockholm är spännande och påminner om en del av det som är bra i Kalifornien. I Kista finns det universitet, institut och företag samlade på ett ställe vilket gör att det är enkelt för människor ur olika miljöer att träffas för spontana möten.
– Det gäller helt enkelt att få till ett klimat och en miljö som gör att det kokar och bubblar under ytan.

Tipsa en vän om artikeln
Kommentarstjänsten drivs av Disqus
PERSONLIGT/ Eva Malmström Jonsson
Bor: Sollentuna.
Familj: Gift med Jonas.
Ålder: 44 år.
Jobb/uppdrag: Prorektor (ställföreträdande rektor) KTH. Professor i ytbehandlingsteknik. Leder på halvtid en forskargrupp vid Institutionen för Fiber- och polymerteknologi (KTH). Styrelseledamot i Tom Tits Experiment AB i Södertälje och Kami Forskningsstiftelse.
Utbildning: Civilingenjör i kemiteknik vid KTH. Disputerade 1996.
Bakgrund: Har förutom vid KTH arbetat som post-doc vid Stanford University och IBM Almaden Research Center i Kalifornien. 2003 fick hon Tage Erlanders pris för sin forskning.
Fritid: Ridning och trädgårdsarbete.
Gillar: Ödmjukhet.
Ogillar: Fördomar och orättvisor.
Fordon: Volvo.
Dricker: Allt som är gott.
Äter: Gärna fisk.
Läser just nu: Rapporter och utredningar.
Såg senast på bio: Snabba cash.
Senast lästa bok: Den orolige mannen (Henning Mankell).
Favoritforskare: Professor Karen Wooley, Texas A&M, USA.
Ser på tv: Morgon-tv.
Favoritväg: Ängsvägen.
Kalifornien eller Sörmland: Kalifornien.
KTH eller Stanford: KTH.
Google eller Yahoo: Google.
Mac eller PC: PC.

Mest läst

SyntaxError: Unexpected end of file
// API callbackjson({ "kind": "analytics#gaData", "id": "https://www.googleapis.com/analytics/v3/data/ga?ids=ga:50689109&dimensions=ga:pagePath,ga:pageTitle&metrics=ga:pageviews&sort=-ga:pageviews&filters=ga:pagePath%3D%3D@artiklar&start-date=2012-08-08&end-date=2012-08-15&max-results=20", "query": { "start-date": "2012-08-08", "end-date": "2012-08-15", "ids": "ga:50689109", "dimensions": "ga:pagePath,ga:pageTitle", "metrics": [ "ga:pageviews" ], "sort": [ "-ga:pageviews" ], "filters": "ga:pagePath==@artiklar", "start-index": 1, "max-results": 20 }, "itemsPerPage": 20, "totalResults": 0, "selfLink": "https://www.googleapis.com/analytics/v3/data/ga?ids=ga:50689109&dimensions=ga:pagePath,ga:pageTitle&metrics=ga:pageviews&sort=-ga:pageviews&filters=ga:pagePath%3D%3D@artiklar&start-date=2012-08-08&end-date=2012-08-15&max-results=20", "profileInfo": { "profileId": "50689109", "accountId": "25825814", "webPropertyId": "UA-25825814-1", "internalWebPropertyId": "50116420", "profileName": "www.pavag.nu", "tableId": "ga:50689109" }, "containsSampledData": false, "columnHeaders": [ { "name": "ga:pagePath", "columnType": "DIMENSION", "dataType": "STRING" }, { "name": "ga:pageTitle", "columnType": "DIMENSION", "dataType": "STRING" }, { "name": "ga:pageviews", "columnType": "METRIC", "dataType": "INTEGER" } ], "totalsForAllResults": { "ga:pageviews": "0" }});

Karriär

Ny på jobbet
Platsannonser
Källa: www.ams.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kalendarium

Vill du få På Vägs kalendarium i din kalender? Klicka här
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så är du säker på att alltid få det senaste om vägar och infrastruktur.
Namn
E-postadress
Annons
Annons
Postadress: På Väg, OTW,
Box 3265, 103 65 Stockholm
Tel: 08-50 55 62 00. E-post: redaktion@pavag.nu
Om webbplatsens cookiesöppnas i nytt fönster
På Väg produceras av OTW på uppdrag av Svevia.
Ansvarig utgivare: Charlotte Sandström