KLICKA på bilden för en större version! Gasledningarna är byggda i tre sektioner som svetsats samman för att bilda de 1 224 kilometer långa rörledningarna. Denna sammanfogningsprocess sker på havsbotten med hjälp av en svetsanläggning. Svetsningen kontrolleras på distans från ett supportfartyg. Dykare övervakar konstruktionsarbetet under vattnet. GRAFIK: Nordstream

Nu kommer den

ryska naturgasen

Uppdaterad 12 juni 2013 21:48. Publicerad 11 november 2011 07:16
Sverige kan vara på väg in i ett ryskt gasberoende.
I dagarna började den 1 200 kilometer långa gasledningen Nord Stream leverera gas från Ryssland till Tyskland.
Via Tyskland väntas en del av naturgasen exporteras till Danmark som kan leverera den till – Sverige.
– Energimarknaden är en öppen marknad, säger Hans Åkesson vid branschorganisationen Energigas Sverige.

Carl B Hamilton (FP).

Gasledningen på Östersjöns botten är ett av de senaste decenniernas större infrastrukturprojekt i Europa.

Det är också ett projekt som vållat mycket debatt och politisk oro, inte minst i Sverige.

Avfärdade Gotland
Den svenska regeringen sa efter mycket om och men nej till att ledningen skulle gå via Gotland, innan den accepterade den nuvarande sträckningen på Östersjöns botten.

Nu finns Nord Stream där och rören är beredda att börja leverera gas från ryska Viborg till tyska Greifswald. 2012 kommer ytterligare en ledning. Tillsammans ska de transportera 55 miljarder kubikmeter rysk gas till EU.

Sedan 1985 har Danmark tryggat det svenska behovet av naturgas. 2005 kulminerade den danska gasproduktionen, och nu sinar fälten i Nordsjön i snabb takt med bland annat danskt beroende av Nord Stream och rysk gas som resultat.

– Mellan 20 och 40 procent av gasen i danska ledningar kan komma från Ryssland framöver säger Torben Brabo, vice direktör på den danska kraftnätsmyndigheten Energinet till Svenska Dagbladet.

Från Danmark
En del av gasen väntas hamna i Sverige eftersom den "svenska" naturgasen importeras från Danmark.

Hans Åkesson på Energigas Sverige är dock inte säker på att det blir något ryskt beroende.

– Nord Stream kommer att få stor betydelse för Europa. För svensk del tror jag att det handlar om en mycket mindre roll.

Varför det?
– Dels för att energimarknaden just är en marknad och gasen levereras från alla möjliga håll, dels för att teknikutvecklingen när det gäller flytande gas – LNG – gör att den kan fraktas via bil och båt och det förändrar förutsättningarna.

Hamilton varnar
Den folkpartistiske riksdagsmannen Carl B Hamilton är en av den svenska naturgasens allra bittraste fiender. Han har länge diskuterat och varnat för gasledningen i Östersjön som ett politiskt hot, att Ryssland ska kunna använda gasen som påtryckningsmedel.

– Det är en risk vi måste se, säger han i dag.

Hans Åkesson vill tona ner den ryska faran.

– Självklart kommer Nord Stream få stor betydelse för Europa. För svensk del tror jag att det handlar om ett mindre beroende än vad det har talats om. Energimarknaden är idag en öppen marknad.

– Att Ryssland ströp gasen till Ukraina brukar lyftas fram i debatten som ett populärt exempel på hur gasen kan användas politiskt. Men vad det egentligen handlade om var inte politik, utan att Ukraina inte betalade den gas som levererats och då stängdes kranarna av. Det är inte så konstigt, säger han.

"Oro för framtiden"
Förespråkarna brukar lyfta fram naturgasens miljöaspekter. Med hjälp av Nord Stream hoppas EU år 2020 ha sänkt koldioxidutsläppen med 20 procent jämfört med 1990 års nivå.

Carl B Hamilton är inte imponerad.

– Några storskaliga satsningar på det fossila bränslet naturgas ska vi inte ha i Sverige. Men i och med det tyska beslutet om kärnkraften kan man oroa sig för hur kommer att se ut i framtiden. Det är inte säkert att danskarna över huvud taget kommer att exportera någon gas till oss, säger han.

Tipsa en vän om artikeln
Kommentarstjänsten drivs av Disqus

WEBB-TV

: Film om gasledningen.
FAKTA/Ryska gasen
Rysk gas beräknas börja strömma genom östersjöledningen den 8 november, enligt huvudägaren Gazprom.

• När även den andra ledningen är färdigställd i slutet av nästa år ska 55 miljarder kubikmeter naturgas från Sibirien transporteras genom de 1 224 km långa ledningarna på Östersjöns botten från Viborg i Finska viken till Greifswald i Tyskland.

• Kostnaden för Nordstreamförbindelsen ligger på närmare 70 miljarder kronor. Ledningen är projekterad för en livslängd på minst 50 år. Ägarna, där ryska Gazprom är störst med 51 procent, räknar med att ledningen blir mycket lönsam. Övriga ägare är tyska Eon och BASF, franska GDF och nederländska Gasunie.

• På ryskt territorium bygger Gazprom en 917 kilometer lång markledning för att koppla ihop Nord Stream med det ryska gasnätet.

• Sammankopplingen med det europeiska gasnätet sker genom två ledningar på land från Greifswald vid tyska Östersjökusten till södra och västra Tyskland. Dessa kommer att ha en total längd om 850 kilometer.

Mest läst

SyntaxError: Unexpected end of file
// API callbackjson({ "kind": "analytics#gaData", "id": "https://www.googleapis.com/analytics/v3/data/ga?ids=ga:50689109&dimensions=ga:pagePath,ga:pageTitle&metrics=ga:pageviews&sort=-ga:pageviews&filters=ga:pagePath%3D%3D@artiklar&start-date=2012-08-08&end-date=2012-08-15&max-results=20", "query": { "start-date": "2012-08-08", "end-date": "2012-08-15", "ids": "ga:50689109", "dimensions": "ga:pagePath,ga:pageTitle", "metrics": [ "ga:pageviews" ], "sort": [ "-ga:pageviews" ], "filters": "ga:pagePath==@artiklar", "start-index": 1, "max-results": 20 }, "itemsPerPage": 20, "totalResults": 0, "selfLink": "https://www.googleapis.com/analytics/v3/data/ga?ids=ga:50689109&dimensions=ga:pagePath,ga:pageTitle&metrics=ga:pageviews&sort=-ga:pageviews&filters=ga:pagePath%3D%3D@artiklar&start-date=2012-08-08&end-date=2012-08-15&max-results=20", "profileInfo": { "profileId": "50689109", "accountId": "25825814", "webPropertyId": "UA-25825814-1", "internalWebPropertyId": "50116420", "profileName": "www.pavag.nu", "tableId": "ga:50689109" }, "containsSampledData": false, "columnHeaders": [ { "name": "ga:pagePath", "columnType": "DIMENSION", "dataType": "STRING" }, { "name": "ga:pageTitle", "columnType": "DIMENSION", "dataType": "STRING" }, { "name": "ga:pageviews", "columnType": "METRIC", "dataType": "INTEGER" } ], "totalsForAllResults": { "ga:pageviews": "0" }});

Karriär

Ny på jobbet
Platsannonser
Källa: www.ams.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kalendarium

Vill du få På Vägs kalendarium i din kalender? Klicka här
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så är du säker på att alltid få det senaste om vägar och infrastruktur.
Namn
E-postadress
Annons
Annons
Postadress: På Väg, OTW,
Box 3265, 103 65 Stockholm
Tel: 08-50 55 62 00. E-post: redaktion@pavag.nu
Om webbplatsens cookiesöppnas i nytt fönster
På Väg produceras av OTW på uppdrag av Svevia.
Ansvarig utgivare: Charlotte Sandström