Uppdaterad 14 december 2011 09:39. Publicerad 13 december 2011 08:02
Johanna Palmborg, 27, är reptekniker.
Det innebär att hon med hjälp av rep arbetar på höga höjder och svåråtkomliga platser där vare sig ställningar eller kranar kommer åt.
– Jag har fått några skrapmärken på knäna. Det här är inte särskilt farligt.
När På Väg besöker henne arbetar hon och sambon Jon Mackenzie med bergsskrotning vid Kungsklyftan i Fjällbacka, nära det svindlande stup som är känt från filmen Ronja Rövardotter under namnet Helvetesgapet.

På plats finns också chefen Peter Larsson.

– Ibland kan man tänka, oj vad högt upp jag är. Men rädd, det är jag inte. Vi är noga med säkerheten, säger Johanna Palmborg.

Förankringen är det som alltid måste fungera.
– Om det osannolika skulle hända, att jag skulle falla, finns också två separata dynamiska rep fästade vid selen. De liksom "glider" hela vägen och gör att fallet blir lite mjukare. Det är viktigt att man inte tvärstannar.

Många turister
Uppdraget den här dagen är att skrota berg och rulla ut nät så att inte små block eller stenar ska lossna och falla ner på turisterna som är många i området, framförallt under sommartid.

Det främsta arbetsredskapet är skrotspett.

Johanna Palmborg är anställd av Svevia som dessutom har hyrt in Jon Mackenzie för jobbet i Fjällbacka.

Via Camilla Läckbergs böcker, och de tv-serier som spelats in med böckerna som grund, har orten blivit känt för ett ställe där mord och död duggar nästa lika tätt som i Midsomer.

Men för Johanna Palmborg är det dramatik av annat slag som gäller.
– Vi har haft ett par förskoleklasser här som har tittat på oss. Det var väl det mest spännande som har hänt, säger hon och skrattar.

"Åkte kors och tvärs"
Johanna Palmborg arbetade tidigare som förskollärare.
– Men så träffade jag Jon som var reptekniker och åkte kors och tvärs på olika jobb. Kan han så kan jag, tänkte jag och utbildade mig till reptekniker.

Tio timmar om dagen, fyra dagar i veckan, jobbar paret i Fjällbacka.
– Vi bor också här under veckorna. Även om det inte är jättelångt blir det segt att pendla hem till Göteborg.

Reptekniken är en teknik som gör det möjligt att arbeta på höga höjder och på svåråtkomliga platser. Johanna Palmborg har fått sin behörighet via IRATA, Industrial Rope Access Trade Association.

Full behörighet fås efter cirka 2 000 timmars reputbildning.
– Utbildningen görs i flera steg. Jag har gått steg ett och har cirka 800 reptimmar bakom mig, säger Johanna Palmborg.

Om ett år är hon och de övriga i gänget tillbaka i Fjällbacka igen.
– Vi har ett avtal med Tanums kommun att göra det här varje år, säger Peter Larsson.

Tipsa en vän om artikeln
Kommentarstjänsten drivs av Disqus

Mest läst

SyntaxError: Unexpected end of file
// API callbackjson({ "kind": "analytics#gaData", "id": "https://www.googleapis.com/analytics/v3/data/ga?ids=ga:50689109&dimensions=ga:pagePath,ga:pageTitle&metrics=ga:pageviews&sort=-ga:pageviews&filters=ga:pagePath%3D%3D@artiklar&start-date=2012-08-08&end-date=2012-08-15&max-results=20", "query": { "start-date": "2012-08-08", "end-date": "2012-08-15", "ids": "ga:50689109", "dimensions": "ga:pagePath,ga:pageTitle", "metrics": [ "ga:pageviews" ], "sort": [ "-ga:pageviews" ], "filters": "ga:pagePath==@artiklar", "start-index": 1, "max-results": 20 }, "itemsPerPage": 20, "totalResults": 0, "selfLink": "https://www.googleapis.com/analytics/v3/data/ga?ids=ga:50689109&dimensions=ga:pagePath,ga:pageTitle&metrics=ga:pageviews&sort=-ga:pageviews&filters=ga:pagePath%3D%3D@artiklar&start-date=2012-08-08&end-date=2012-08-15&max-results=20", "profileInfo": { "profileId": "50689109", "accountId": "25825814", "webPropertyId": "UA-25825814-1", "internalWebPropertyId": "50116420", "profileName": "www.pavag.nu", "tableId": "ga:50689109" }, "containsSampledData": false, "columnHeaders": [ { "name": "ga:pagePath", "columnType": "DIMENSION", "dataType": "STRING" }, { "name": "ga:pageTitle", "columnType": "DIMENSION", "dataType": "STRING" }, { "name": "ga:pageviews", "columnType": "METRIC", "dataType": "INTEGER" } ], "totalsForAllResults": { "ga:pageviews": "0" }});

Karriär

Ny på jobbet
Platsannonser
Källa: www.ams.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kalendarium

Vill du få På Vägs kalendarium i din kalender? Klicka här
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så är du säker på att alltid få det senaste om vägar och infrastruktur.
Namn
E-postadress
Annons
Annons
Postadress: På Väg, OTW,
Box 3265, 103 65 Stockholm
Tel: 08-50 55 62 00. E-post: redaktion@pavag.nu
Om webbplatsens cookiesöppnas i nytt fönster
På Väg produceras av OTW på uppdrag av Svevia.
Ansvarig utgivare: Charlotte Sandström