Sätt att resa

Det finns olika sätt att resa genom vårt land, beroende på hur långt vi ska förflytta oss och vilken upplevelse som vi vill ha under resans gång. Något som också kan vara värt att tänka på är hur vi påverkar miljön genom vårt sätt att resa. Att åka kollektivt med tåg är t.ex. ett bättre sätt än att åka bil samma sträcka ur miljösynpunkt. Det är helt enkelt en hel del frågor att väva in här, ur flera aspekter. Det finns säkert en hel del aktiviteter att göra i sin egen hemkommun också, dit du kanske kan gå, cykla eller åka kollektiv. Men om du ska resa en längre sträcka så listar vi de sätten som finns utöver att åka bil och vilka fördelar som finns med dessa.

Flyg

Det går en hel del inrikesflyg i Sverige, för att på kort tid ta oss från norr till söder eller från Mellansverige ta oss till något av ovannämnda. Från Arlanda till Luleå tar du dig på strax över en timme, vilket kan vara värt tidsmässigt istället för att åka de dryga 80 milen med tåg eller bil. Man ska dock vara medveten om att flyget står för ca 2 % av världens koldioxidutsläpp och är en miljöbov i vårt samhälle.

Tåg

Tåg är ett bra och miljövänligt sätt att ta sig fram kollektivt då de till skillnad från andra fordon är eldrivna. Det som avgör hur miljövänligt tåget i slutändan är beror egentligen på hur elen produceras, dock drivs nästan all Sveriges el av vatten och vindkraft som ger miljövänlig ström. Järnvägen använder till största del miljömärkt el. En stor fördel med tåget är också att det är ett bekvämt sätt att resa. Du behöver inte sitta fastspänd och du kan kommunicera med vänner eller familj, läsa en bok eller surfa på datorn. Dessutom kan du ofta ta en bensträckare när du själv känner för det.

Buss

Det går även bra att åka buss för att ta sig fram, vilket också är ett kollektivt sätt att åka även om bussen inte är lika snäll mot miljön som tåget. Att åka buss är miljösmart att åka i ett längre perspektiv än vad det är att ta bilen, men också ett bra sätt för att åka på sin semester. Det brukar anornas ett flertal olika bussresor som kan vara väldigt roliga och minnesvärda sätt att resa på. Att ta bussen till flyget eller tåget är också ett bra sätt för att slippa ta bilen även dessa korta sträckor. I bussen kan du precis som i tåget koppla av på ett annat sätt och ägna din tid till en bra bok, sova en stund eller bara låta tankarna vandra iväg.

Cykel

Går det att använda cykeln för att ta sig fram på sin semester? Jo, det går faktiskt alldeles utmärkt. Cykeln är ett av det absolut mest klimatsmarta sätten att ta sig fram på och dessutom får du motion på köpet. Antingen tar du med vännerna eller familjen och kör en långtur med cyklarna eller så kan ni köra på en kortare tur till någon trevlig badplats. Något som kan vara värt att tänka på är att om du går eller tar cykeln till jobbet varje dag, så kan du unna dig att faktiskt ta bilen på semestern utan dåligt samvete.

tåg