Så här rengör du din bil på rätt sätt: inifrån och ut

Att inte rengöra din bil kommer att kosta dig

Ett viktigt diskussionsämne i vården av ditt fordon är rengöring av interiör och exteriör. En vanlig biltvätt skyddar bilens kaross från en mängd olika miljöfaktorer och annat, som mosade insekter, fågelspillning och smuts. Om bilen körs utan tvätt månader i sträck kan dessa material byggas upp på bilens yta och skada lacken. Precis som fordonets exteriör behöver en regelbunden vård, så kräver bilens interiör en rutinmässig uppmärksamhet.

Du kanske själv redan utför en hel del tvätt- och vaxservice på din bil, men använder du rätt bilvårdsprodukter? Använder du dessutom rätt tvätteknik för att undvika virvlande märken och repor? Den här artikeln innehåller inte bara instruktioner om hur du rengör karossen på ditt fordon, den innehåller också tips om hur du får dina hjul, grill och strålkastare fläckfria.

Exteriör biltvätt: Använd rätt material och tekniker

Exteriör biltvätt: Använd rätt material och tekniker

Speciellt efter vintern är det viktigt att handtvätta ditt fordon för att få bort salt, smuts och delar av vägen som hamnat på bilen. Att inte tvätta bilen ordentligt kan skapa virvelmärken och repor. Dessutom gäller det att använda rätt produkter för att inte skada fordonets exteriör, för använder du fel produkter innebär det att du måste investera ännu mer tid, energi och pengar längre fram.

Det rekommenderas att du rengör dina hjul och däck först. Om du tvättar och sköljer din bil först, så måste vatten finnas på bilens yta när du rengör de fyra däcken. För när du rengör däcken så kan vattenfläckar stänka där du precis tvättat och torkat. Dessa fläckar är inte särskilt tilltalande, så det skapar bara ännu mer arbete för dig. En annan anledning till att tvätta hjul och däck innan bilens kaross är att du inte riskerar att smutsen från hjulen hamnar på karossen så att du får tvätta om den igen.

Tvätta hjul och däck

Användbara tips: tvätta hjul och däck

Rengör varje däck och hjul, ett i taget. Tvätta, skölj, torka och gå vidare till nästa hjul. Denna process kommer att förhindra att rena däck lufttorkar innan du hinner komma tillbaka till dem. Ha en speciell handduk för att torka av dina hjul och däck och en annan för bilens kaross.

Använd rätt rengöringsmedel för jobbet. Använd ett rengöringsmedel som är speciellt utformat för den typ av fälgar som du har. Det finns rengöringsmedel på marknaden som fungerar för både fälgar och däck för att ta bort bromsdamm, sand och smuts. Om det finns mycket föroreningar på ytan, överväg att använda ett starkare rengöringsmedel.

Skaffa rätt skurborstar. För fälgarna, använd en borste med fjäderborst som inte repar ytan. Du kanske också vill leta efter en lång, smal borste för de inre delarna av hjulen, till exempel bakom ekrarna. Eftersom däcken är gjorda av gummi, använd en styv borste för att tvätta dem.

Polera dina fälgar. Att vaxa dina fälgar hjälper till att skapa en barriär mot damm, sand, smuts och andra oönskade element. Underhållet blir dessutom mycket enklare nästa gång dina hjul behöver rengöras, då kan det räcka med en snabb sköljning.

Nu när dina däck och fälgar är rena, låt oss ta en titt på rätt teknik och material som behövs för att tvätta din bils kaross.

Steg för att tvätta din bil

Steg för att tvätta din bil

Parkera fordonet i skuggan. Tvätta inte i direkt solljus. Värme påskyndar torkningsprocessen, vilket skapar en risk för vattenfläckar. Detta kommer också att hjälpa till att hindra rengöringslösningen från att torka på bilens yta innan du hinner skölja av den.

Skölj bilen för att ta bort så mycket lös smuts som möjligt. Det första steget i tvättningen av din bil är en försköljning för att ta bort all smuts som kan finnas på bilens yta. Detta kommer att spara dig tid på lång sikt.

Använd två hinkar, en för rengöringslösningen och den andra för rent vatten. Syftet med att använda två hinkar är så att du kan skölja ur och ta bort smuts från din tvättvante eller svamp innan du fyller på den med tvål igen.

Använd inte diskmedel eller handtvål, eftersom dessa inte är gjorda speciellt för användning på billack. Ett grus och sandskydd kan placeras i botten på varje hink för att hålla rent vatten överst och smutsen i botten.

Börja på toppen av bilen och arbeta dig neråt. De smutsigaste delarna av bilen är vanligtvis de som finns närmast marken. Om du arbetade nerifrån och upp, skulle du flytta grus och smuts upp på din bils yta. Rör inte svampen eller vanten i cirklar, utan tvätta fram och tillbaks istället.

Skölj och torka bilen. Skölj ofta om du arbetar i varmt väder, för att undvika vattenfläckar. Använd mikrofiberhanddukar för att torka fordonets yta. Glöm inte att torka av dörrposter, samt bagagerums- och motorhuvsposter. När en handduk är mättad med vatten, ta en annan.

När karossen är torr så vaxa din bil. Vaxning bidrar inte bara till bilens glans, det skyddar också lacken. Vax lägger till ett skyddande lager så att du inte direkt gnuggar på lacken när du nästa gång du tvättar bort smuts.

Strålkastare och grillar

Strålkastare och grillar: Gör det själv eller gör det inte?

När du tittar på din bils strålkastare, verkar de vara dimmiga, gula eller disiga? Över tiden så kan miljöfaktorer, inklusive solens starka strålar, matta den en gång blanka ytan. Många tror dock att detta enbart är en kosmetisk fråga, men att ha dimmiga strålkastare kan bidra till en minskad ljusproduktion. Dimmiga strålkastare kan utgöra en fara vid körning under en mängd olika förhållanden, som till exempel på natten eller i stormigt väder.

Det finns många alternativ för att fixa ett strålkastarproblem. När du söker på internet efter ”hur man fixar en dimmig strålkastare”, kommer du att stöta på många gör-det-själv tips. Precis som med många andra huskurer så fungerar det för vissa, men inte för andra. Även när en del finner det framgångsrikt, så kan det ibland vara kortlivat, vilket innebar att problemet kommer upp igen efter någon månad.

Strålkastare: gör det själv

Tandkräm – Använd en torr trasa eller en tandborste för att applicera en liten mängd blekande tandkräm på strålkastaren. Låt sitta i 15 minuter. Skölj och torka av.

Hemlagad pastalösning – Gör en pasta av bakpulver och vatten/vinäger. Applicera på strålkastaren. Låt sitta i några minuter och torka sen av. Se bara till att ingen lösning hamnar på omgivande lack, eftersom bakpulver kan matta lacken.

Slipning – I vissa fall är den bästa lösningen för att bli av med det yttre lagret av dis att slipa och polera.

Strålkastarrestaureringssatser – Om du hellre vill gå till butiken och köpa en strålkastarrestaureringssats, så finns det massor att välja mellan på marknaden. Satsen kommer bara att kosta dig en hundralapp eller så.

Om du föredrar att överlåta arbetet till proffsen, så ta din bil till en bilverkstad. Det kan kosta dig betydligt mer, men du behöver inte oroa dig för om gör-det-själv lösningen för strålkastare kommer att lösa ditt problem eller inte.

I likhet med hur disiga strålkastare skapar ett problem när det gäller ett estetiskt tilltalande utseende, så är bilgrillar med insektsstänk inte de mest attraktiva. Ju längre insekter och annat material sitter på bilens grill, desto svårare blir det att få bort. När sommaren börjar krypa på oss kommer nätterna att bli varmare och insekter kommer att bli mer framträdande. Nedan hittar du några lösningar på ditt insektsproblem.

Hur du får bort insekter från din bil

Hur du får bort insekter från din bil

Torkdukar – Blötlägg torkdukarna i varmt vatten och torka av insekterna. Du kan också blötlägga torkdukarna i vatten som finns i en sprayflaska. Spraya sedan på lösningen.

WD-40 – Spraya på det drabbade området, låt sitta en stund och torka sen av. Var noga med att inte spraya direkt på bilens lack.

Spray för insektsrengöring – Det finns många olika sprayer på marknaden: bara för att få bort insekter från fronten på ditt fordon. Välj det som känns rätt för dig. Använd det tillsammans med en insektssvamp.

Med dessa lösningar kommer din bil förhoppningsvis att bli insektsfri på nolltid!

Invändig bilstädning

Invändig bilstädning

Även om en bils interiör inte utsätts för väder och vind, så är instrumentbrädan, ratten och sätena fortfarande benägna att spricka, flagna och blekna av solens strålar. Därför är det viktigt att regelbundet ta hand om din bils interiör. Olika produkter krävs beroende på om du har läder- eller tygsäten, så låt oss se vad som krävs för att rengöra vart och ett.

Lädersäten kontra tygsäten

Dammsug sätena. Oavsett vilken typ av säten du har, kommer du att vilja ta bort smuts och smulor mellan sätessprickorna. Om du inte äger en bildammsugare med tillbehör, så åk till en lokal biltvätt eller bensinstation där du kan hitta en myntdriven dammsugare att använda. En tandborste kan också användas för att skrapa ut skräp som är inbäddat i springorna.

Använd en rengöringslösning. Applicera en hemgjord rengöringslösning eller ett kommersiellt rengöringsmedel. När du använder din egen hemgjorda lösning för första gången, utför ett punkttest på en liten yta. För lädersäten, använd inte en rengöringslösning med ammoniak eller blekmedel, eftersom det kan skada lädret. Du kan använda en borste för att lösgöra smutsen och sen torka rent med en mikrofiberhandduk.

Lädersäten kontra tygsäten

För lädersäten, applicera ett balsam. Ett läderbalsam hjälper till att fylla på de naturliga oljorna i lädret och förhindrar sprickor och blekning. Efter applicering av balsam, parkera bilen i skuggan i tolv timmar så att sätena inte utsätts för UV-ljus.

För att förhindra fläckar, städa alltid bort smuts och spill så snart som möjligt. Det rekommenderas att du rengör dina säten en gång i månaden. En vindruta med solskydd kan hjälpa till att skydda inte bara dina säten, utan även din ratt och instrumentbräda.

Sätena är inte det enda föremålet i bilens interiör som behöver en rutinmässig rengöring. Nedan hittar du några ytterligare tips för insidan av ditt fordon.

Tips för att ta hand om din bil:

  • Städa i och runt alla skrymslen och vrår. Använd en trasa för att rengöra runt trimlinjerna och radioknapparna. Du kan använda en pensel eller skumborste för att rensa ut luftventilerna.
  • Rensa bort skräp under sätena. Ta bort golvmattorna och skaka av dem.
  • Flytta upp sätena för att ta bort smuts och skräp som kan gömma sig under dem.
  • Ta bort onödiga föremål från bagageutrymmet. Ta ut alla föremål som du inte behöver ha i bilen från ditt bagageutrymme. Detta kommer inte bara att ge dig mer utrymme när du behöver det, det kommer även att spara på bensin under körning.
  • Organisera dina tillhörigheter. Det finns flera produkter som hjälper till med bilorganisation, till exempel solskyddsförvaring, bagagerumsförvaring och sätesförvaring. Genom att köpa en del av dessa produkter kommer du att kunna hålla föremål borta från golvet.

Summering

Att rengöra din bils interiör och exteriör kan verka som en småsak jämfört med andra underhållsuppgifter. Det är dock inte att förbise. Att undvika en regelbunden rengöring kan leda till dyra utgifter på grund av ansamling av damm och smuts. Att rengöra din bils interiör och exteriör är inte bara en bra rutin att komma in i, utan det är avgörande för det långsiktiga värdet på din bil. Det är viktigt att tänka på att rengöring av din bil inte bara handlar om estetiska syften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *