Artiklar

”Regeringens tågpaket är inte en satsning”

Under stor massmedial uppmärksamhet och jubel från kommunalpolitiker aviserade regeringen häromveckan att den vill satsa 55 miljarder på järnvägen.

– Det är ingen satsning, utan en del av den normala investeringsplanen, säger Sandro Scocco som är chefsekonom på tankesmedjan Global Utmaning.

De 55 miljarderna är bland annat tänkt att användas till Ostlänken mellan Linköping till Stockholm, utbyggnad av dubbelspår på delar av sträckan Göteborg-Borås samt satsningar på drift och underhåll.

Men enligt Sandro Scocco, chefsekonom på den fristående tankesmedjan Global Utmaning, är det fel att tala om satsning.

– Med en satsning så menas ju att man gör något utöver det vanliga. Sanningen är att det krävs ytterligare paket för att regeringen ens ska komma upp i vad Sverige normalt investerar i infrastruktur. Utan satsningar.

–Normalt lägger vi varje år mellan 0,85 och 1 procent av BNP på infrastruktur. Om tillväxten utvecklas ungefär som den ska, ryms det som regeringen nu aviserar med råge inom det utrymmet. För att det ska vara frågan om en satsning bör det vara något som ligger lite utanför det vanliga.

Enligt Sandro Scocco kommer staten under 2012 och 2013 till och med lägga ungefär tio miljarder kronor mindre än normalt på infrastruktur.

– Det tycker jag är mycket bekymmersamt, inte minst med tanke på den höga arbetslösheten. I dag är realräntan nästan noll. Det innebär att staten i praktiken kan låna gratis. Det är en möjlighet som den bör utnyttja till att investera i infrastrukturen. Förutom att det ger bättre vägar och järnvägar är det ett bra sätt att hålla igång ekonomin.

Ostlänken är tänkt att börja byggas först 2017.

-Det är sent och innebär att vi förlorar ytterligare tid. Bygget borde sättas igång så fort som det bara går.

Men de 20 miljarderna till drift och underhåll är väl en satsning?

– Nej, under de senaste åren har man gett Trafikverket ett extra anslag på1,7 miljarder kronor per år till drift och underhåll. Att man nu permanentar det från 2014 till 2025 innebär i förhållande till senaste åren inte en enda ny krona, men förklarar som sagt var 20 miljarder av ’satsningen’ kommer ifrån. Självklart kommer det behövas mycket mer extra pengar än 1,7 miljarder 2025, med inflationen skulle annars anslaget krympa kraftigt.

Tankesmedjan Global Utmaning finansieras av HSB, PwC, Skandia, Frejas Fond, Familjebostäder, Sveaskog, PA Resources, Vattenfall, Vision, Familjen Eliassons stiftelse för utveckling av god byggnadskultur, Justitiedepartementet och E.ON.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *