Artiklar

Billigare att tanka bensin än på länge

Trots alla larm om motsatsen.

Det har inte på decennier varit så billigt att köra bensindrivna bilar som nu, visar På Vägs kartläggning. Under de senaste månaderna har larmen om rekordhöga bensinpriser avlöst varandra. Häromdagen kostade en liter 95-oktanig bensin strax under 16 kronor.

Enligt experterna talar bland annat oroligheter i Mellanöstern, krisen mellan USA och Iran och problem med utskeppning av olja från Sudan för att råoljepriset kommer att vara fortsatt högt.

Och ett högre oljepris betyder i allmänhet högre bensinpris för konsumenterna. Snart är det dessutom sommar, vilket bruka leda till såväl högre efterfrågan som högre priser på drivmedel.

Men trots stigande bensinpriser lär det även i sommar vara betydligt billigare att köra bil än vad det var på exempelvis 1980-talet. För den som kör 100 mil, till exempel mellan Örebro och Luleå, handlar det om en skillnad på flera hundra kronor. 1982 kostade en liter bensin i genomsnitt 3 kronor och 86 öre i konsumentledet, enligt Svenska Petroleuminstitutets statistik. Det motsvarade 2011 ett pris på 9,88 kronor med hänsyn tagen till inflationen.

Bensinpriset låg 2011 i genomsnitt på 14 kronor och nio öre per liter i konsumentledet. Alltså mer än 1982, även efter att inflationen räknats av. Men eftersom bilarna numera drar ungefär hälften så mycket bensin per mil som de gjorde 1982, innebär det att i praktiken att bilisternas drivmedelskostnader minskat rejält.

Volvos storsäljare är en bra illustration till vad som hänt. 1982 var Volvo 240 Sveriges mest sålda bil.

-Den drog ungefär 1,075 liter bensin per mil vid blandad körning, säger Volvos heritage manager (ungefär historieansvarig) Clas Rydholm till På Väg.

Volvo 240 motsvaras i dag Volvo S60, som drar 0,58 liter per mil. Alltså drygt hälften så mycket som sin föregångare.

Att 1982 köra en Volvo 240 mellan Luleå och Örebro innebar drivmedelskostnader på cirka 1062 kronor, räknat i 2011 års priser. Den som gjorde samma resa 2011 i en Volvo S60 fick tanka för 817 kronor. Det innebär en prisskillnad på 245 kronor. Enkel resa.

De senaste månadernas höjningar av bensinpriset innebär att prisskillnaden har minskat något, men inte nämnvärt.

Folksams miljöchef Karin Stenmar säger att det är en fördom att bensinpriset skulle vara speciellt högt.

Borde det vara ännu högre?

– Absolut. Det handlar inte om att förbjuda bilar eller att vara antibilist, utan om att det borde vara samma villkor för alla bränslen. Hade det varit det, hade vi kanske kommit mycket längre i dag.

Hur högt bör bensinpriset vara?

– Bensinpriset skulle kunna ligga hur högt som helst, om vi hade en infrastruktur som tillät att vi kunde resa på annat sätt. Vi har till exempel inte en fungerande järnväg idag. Situationen ser naturligtvis annorlunda ut på landsbygden än vad den gör i städerna, men även där går det att göra mycket när det gäller att förbättra tillgängligheten.

Anders Ygeman (S), ordförande i riksdagens trafikutskott:

– Det är en otroligt positiv utveckling att bilarna drar så mycket mindre idag än tidigare. Huvuddelen av den förbättringen har skett de senaste tio åren, och fortsätter den utvecklingen även framöver är det väldigt bra.

Han tycker dock inte att man aktivt bör höja priset på bensin i nuläget.

– Nej. Priset för fossil energi kommer att gå upp över tid. Så den som vill transportera sig billigt i framtiden ska antingen välja en snål bil eller en bil som går på ett fossiloberoende drivmedel.

– Det viktiga är inte att det blir dyrt att åka bil utan att utsläppen minskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *